Reformi Luomu kesäjuhlat

Stressittömät kesäjuhlat – muistilista

Äiti tiuskii keittiön kiireessä ja yrittäessään auttaa, isä sattuukin aloittamaan hiukan liian suuren ”pikku-korjausurakan”, joka ei ihan kerkeä valmiiksi ennen isoja juhlia. Lapset koittavat pysyä poissa tieltä, mutta aiheuttavatkin leikeillään enemmän siivottavaa. Tämä varmaan lienee perinteinen kesäjuhlaskenaario. Juhlien järjestämiseen saa halutessaan kulumaan loputtomasti aikaa ja rahaa, joten tässä muutamia vinkkejä jos haluat järjestää kauniit kesäjuhlat.

Aloita valmistelut hyvissä ajoin

Kun valmistelun aloittaa ajoissa, voi juhlille keksiä teeman, ohjelmaa tai vaikka askarrella erilaisia koristeita. Tärkeitä päätöksiä ennen valmistelujen aloitusta on kutsuttujen määrä ja juhlapaikka. Haluttu teema ja tunnelma syntyvät usein näiden päätösten pohjalta. Bändi, pitopalvelu ja paikka on hyvä varata hyvissä ajoin, kaiken muun saa yleensä hoidettua lyhyelläkin varoitusajalla. Päättämällä heti alkuun budjetista varmistut, ettei tule yllätyksiä.

Aikataulut ja apujoukot

Varmista, että kaikkiin järjestelyihin on tarpeeksi aikaa. Suunnittele myös juhlien aikataulu etukäteen, mutta jätä siihen myös tarpeeksi liikkumatilaa. Usein juhlien parhaita hetkiä vieraan näkökulmasta ovat kiireettömät keskustelut. Muista, että ihmiset auttavat mielellään, kunhan pyydät apua. Jos juhlien emäntä/isäntä on lopen uupunut kaikesta järjestelystä, on juhlavieraidenkin vaikea rentoutua. Keittiössä auttavat kädet mahdollistavat vieraiden kanssa seurustelulle enemmän aikaa. Juhlien jälkeen voit houkutella siivoamisapua paikalle rääppiäisten merkeissä.

Listat

Juhlien tarjottavat, kaupasta ostettavat tavarat, budjetti,  leipomisen tarve ja tilattavat tarjottavat, vieraat, ohjelmanumerot, aikataulut, työnjako järjestäjien kesken jne. Listaamalla ylös muistat paremmin, mutta myös jäsentelet asiaa paremmin itsellesi. Voit myös suunnitella ja ideoida juhlia jo paljon etukäteen paperille, johon on helppo palata lähempänä h-hetkeä.

Ole kekseliäs

Kesällä luonnonkukat, heinät ja oksat ovat oiva tapa koristella pienillä kustannuksilla. Loppukesästä marjat ja kävyt voivat sopia juhlien värimaailmaan ja koristeluun. Kauniin kesäniityn tunnelman hengessä vaikka kahvikupit voivat olla erivärisiä, joten lainaa naapurilta tai ystäviltä kuppeja kattaukseen. Käytä edellisen vuoden marjat boolin koristeena tai tee vesimelonista tarjoilukulho. Pönöttävien potrettien sijaan voit vaikka virittää hauskaa taustaa vasten kamerajalustimen ja kuvausrekvisiittaa. Kekseliäillä ratkaisuilla kerää myös vieraiden huomion.

Tarjoilut

Apua ja inspiraatiota tarjoiluun voit kurkata ihanien reseptiemme joukosta. Testaa juhlissa myös uudet kakkujauhosekoituksemme, jotka säästävät aikaa muille valmisteluille. Erilaista purtavaa ei tarvitse olla useita eri vaihtoehtoja, vaan voit hyvin pitäytyä tutuissa klassikoissa. Ruoka on juhlien kohokohta, joten voit myös irrotella ja koittaa jotain yllätyksellistä ja hauskaa, joka saa ihmiset puhumaan. Reformin tuotteista löytyy helposti herkkuja myös erikoisruokavalioita noudattaville.

Yksityiskohdat

Tunnelman luonnissa voit saada paljon aikaan pienillä yksityiskohdilla. Esimerkiksi ilmapallot tai ”Kesäjuhlat” -kyltit portilla kertovat, että tässä talossa juhlitaan. Jos joku vieraista on erityisruokavaliolla, hanki hänen erikoisherkkuaan. Ulkojuhlissa voi varata vilttejä vilukissoille ja pitkämatkalaisille yösijan. Nämä pienet eleet tuovat juhlavieraalle aina erityisen hyvän juhlamielen. Koristelussa yksityiskohtiin ei kuitenkaan kannata takertua liiaksi, jos siitä ei erikseen nauti.

Keskity olennaiseen

Jos ei ole aivan pakko, älä ala korjaamaan aitaa tai vaihtamaan portaiden kaiteita viimehetkillä. Suuremman vaikutuksen saat, kun peset vaikka matot ja ikkunat tai siirrät turhat roinat pois silmistä. Kaiken ei tarvitse olla täydellistä, vaan asenne ja tunnelma ratkaisevat usein enemmän. Vessan siivoaminen on parempi ajatus kuin yläkerran kaappien sisällön läpikäyminen. Mieti missä tiloissa vieraasi viettävät aikaa. Jos järjestät juhlat ulkona, muista varautua Suomen kesään.

Ohjelma

Kannattaa muistaa pitää lapset kiireisinä niin aikuisillakin on paljon mukavammat juhlat. Lapsien viihdyttämisessä vain mielikuvitus on rajana. Piilota vihjeitä juhlapaikalle ja aloita aarteen etsintä, hanki askartelutarvikkeita tai soittimia. Aikuisille ohjelmaa ei tarvitse olla liiaksi. Kaveriporukoille riittää mukava yhdessä olo, kun taas tuntemattomammille muutama hauska jäätä sulattava leikki voi olla tervetullut. Tärkeintä kaikissa juhlissa on tunnelma, ja sen luo isäntäväki. Rennolla olemuksella, naurulla ja aitoudella voittaa vieraat puolelleen helposti.

Ohessa vielä Marttaliiton ohjeita juhlia suunnittelevalle. Ilta-Sanomillakin on kattava lista ideoista, joilla pidät ihanat kesäjuhlat.