Reformi-fi-persiljajuuri-juureskeitto

Täyteläinen juureskeitto

Kermainen ja hyvin muunneltavissa oleva keitto-ohje, jota voi käyttää kanakeiton, jauhelihakeiton tai kalakeiton pohjana. Jos keitosta haluaa tehdä kanakeiton, voi kasvisliemen korvata kanaliemikuutiolla. Keitto viimeistellään tällöin erikseen kypsennetyllä broilerinlihalla. Sulatejuuston kanssa samaan aikaan keittoon voi lisätä esimerkiksi kypsänä kuutioitua broilerinrintaa.

Jos keittoon haluaa lisätä jauhelihaa, lisätään sekin kypsänä viimeiseksi – yhdessä sulatejuuston kanssa. Tällöin kasvisliemen voi korvata halutessaan lihaliemikuutiolla.

Juureksia voi vaihdella oman maun mukaan: voi kokeilla myös juuriselleriä tai vaikka raitajuurta tai ruusukaalia. Loppukesällä keittoon kannattaa käyttää kukka- tai parsakaalia.

Juuripersilja on oiva liemijuures, mutta toimii hyvin myös keiton päätähtenä – muiden ehkä hieman paremmin tunnettujen juuresten kanssa. Se näyttää hieman pienemmältä palsternakalta, mutta on väriltään aavistuksen verran kalpeampi kuin palsternakka. Maultaan se muistuttaa kuitenkin enemmän juuriselleriä.

Valmistusohje

Huuhtele juurekset ja kuori ainakin lanttu ja maa-artisokat. Voit halutessasi jättää muut juurekset kuorimatta. Pilko kaikki muut juurekset, paitsi perunat, suupalan kokoisiksi paloiksi. Perunat voit leikata reilun sentin kokoisiksi kuutioiksi. Halkaise purjo ja huuhtele hyvin. Leikkaa se suikaleiksi.

Laita juuripersilja, palsternakka, lanttu ja porkkana kattilaan. Lisää vettä niin paljon, että juurekset peittyvät reilusti. Lisää joukkoon myös kasvisliemikuutiot, maustepippurit, mustapippurit ja laakerinlehti.

Keitä kevyesti poreillen noin 5 minuuttia, kunnes juurekset ovat melkein kypsiä. Lisää perunat ja maa-artisokat. Keitä vielä reilu 5 minuuttia, kunnes perunat ja maa-artisokat kypsyvät.

Lisää kattilaan purjosuikaleet, sulatejuusto ja kerma. Anna hautua matalalla lämmöllä, kunnes juusto on sulanut. Mausta hienonnetut yrtit ja tarjoile.

Ruokaohje on tuotettu yhteistyössä Satokausikalenterin kanssa. Ohje on julkaistu myös Satokausikalenterin sivuilla.